Uitvaartfaciliteit te Veldhoven

De locatie van dit crematorium is op een bijzondere plek op begraafplaats de Hoge Boght. Het sculpturale gebouw met zijn natuurlijke materialisatie staat in directe verbinding met de omgeving.

Bomen hebben van oudsher voor veel mensen een spirituele betekenis. In onze cultuur worden ze onder meer geassocieerd met dood en onsterfelijkheid. Niet voor niets zijn begraafplaatsen vaak zo rijk beplant. In dat licht is het eigenlijk niet vreemd dat de houten gevelbekleding van crematorium en uitvaartcentrum De Hoge Boght een gouden greep blijkt. Hout troost. Of het nu komt door onze geschiedenis of eenvoudigweg door z’n warmte, hout is een prettig materiaal in tijden van verdriet. Dat merken ook de bezoekers van crematorium en uitvaart-centrum De Hoge Boght in Veldhoven.

Opvallend en karakteriserend aan dit gebouw zijn de portalen.

Om het gebouw goed te laten opgaan in de omgeving, ook in de winter, zijn grote delen van de gevel donker van kleur (mat Ebony), afgewisseld met lichtere vlakken (Gold). De raampartijen met orthogonale belijning zorgen voor veel licht en versterken de wisselwerking tussen binnen en buiten.

Gelegen in het schitterende landschap, is De Hoge Boght gevestigd in de ecologische hoofdzone Zilverackers, nabij de jongste dorpsgroene woonwijk van Veldhoven. Deze ligging heeft voor een groot deel de architectuur van het gebouw bepaald.

Architectuur is een gebonden kunst. We hadden hier te maken met een ecologische hoofdzone, een gevraagde hoge score in de GPR Gebouw (8,5), de randvoorwaarde het gebouw goed te integreren in de bestaande begraafplaats, de eis dat het gebouw zich naar die begraafplaats moest openen en de wens dat de plattegrond diende te passen binnen de bestaande orthogonale structuur. Verder moest het gebouw niet expressief in de omgeving staan. Dan kom je al snel tot een minimalistische architectuur: een doos als uitgangspunt. Vervolgens pas je alle logistieke stromen in en ga je de belangrijkste functies optimaliseren. De aula, voor het afscheid en de laatste indrukken, hebben we boven de rest uitgetild en grote vensters gegeven naar dat prachtige gebied.

De plattegrond is zo ontworpen, dat iedereen zijn eigen route volgt die alleen waar gewenst die van anderen kruist. Daarnaast is bij elke stap rekening gehouden met de gemoedstoestand van de bezoeker. De familie heeft een andere ingang dan de uitgenodigde bezoekers. Zo kan de familie voor de bijeenkomst bij elkaar zijn in een kleine, intieme ruimte en treffen ze de genodigden in de aula. Deze is hoog, open, licht en ruimtelijk. Hier vindt immers de afscheidsplechtigheid plaats, de herdenking en het afscheid van de overledene.

Er zijn ook veel diensten voor de naastgelegen begraafplaats: een van de redenen dat de ruimte zich naar buiten toe opent, met grote raampartijen, die buiten als het ware naar binnen trekken.