uitvaartfaciliteit Utrecht

Tot nu toe maakte DELA in Utrecht en omgeving voor crematies gebruik van faciliteiten van anderen. Coöperatie DELA wil echter graag een eigen crematorium in Utrecht, om zo zelf de kwaliteit van onze dienstverlening voor haar leden te kunnen waarborgen. Maar het wordt geen exclusieve plek voor DELA-leden. Families die kiezen voor een andere uitvaartverzorger worden op dezelfde gastvrije manier ontvangen.  

In overleg met de gemeente Utrecht is bedrijventerrein De Wetering-Zuid aan de Proostwetering als beste locatie geselecteerd. Het perceel is voldoende groot voor het gebouw zelf, er is ruim plaats voor parkeren en volop ruimte voor groen. Verder is het terrein goed bereikbaar.  

Het ontwerp in Leidsche Rijn wordt gekenmerkt door natuurlijke vormen en groene elementen. Het gebouw wordt maximaal zes meter hoog, waardoor het gebouw opgaat in de omgeving.

In de rechter vleugel bevindt zich het crematorium. De aula met 130 zitplaatsen wordt voorzien van comfortabele banken en beschikt over moderne geluids- en videoapparatuur. In de koffiekamers kunnen nabestaanden en hun gasten rustig napraten.

De crematie-installatie omvat naast de crematieoven een filterinstallatie. Dit filter haalt alle reststoffen uit de rookgassen en verlaagt de temperatuur. De uitstoot naar de buitenlucht bestaat daardoor slechts uit warme lucht met waterdampdeeltjes. Het gebouw heeft dan ook geen (hoge) schoorsteen.

Het uitvaartcentrum bevindt zich in de linker vleugel van het gebouw. Nabestaanden en hun gasten kunnen hier de overledene bezoeken. De drie familiekamers zijn comfortabel ingericht en bestaat uit twee delen: een huiskamer en een kamer waar de overledene wordt opgebaard. In het uitvaartcentrum bevindt zich ook een kleine aula voor gezelschappen tot ongeveer twintig personen.

Het hoogste deel van het gebouw biedt plaats aan kantoorruimten voor de medewerkers van het crematorium en het uitvaartcentrum.

De op het eigen terrein gelegen parkeerplaatsen worden omringd door bomen, struiken en gazons in een parkachtige omgeving.

Wij zijn te bereiken via de Soesterweg, de Rijpwetering en de Proostwetering. Bij de aanleg van deze wegen is rekening gehouden met een goede verkeersdoorstroming. Hierdoor kunnen de wegen het verkeer van en naar crematorium en uitvaartcentrum Leidsche Rijn goed aan.

Rouwstoeten komen steeds minder voor. Nabestaanden en gasten rijden steeds vaker zelf naar de locatie van een afscheid in plaats van gebruik te maken van zogenaamde volgauto’s.