uitvaartfaciliteit Hilvarenbeek

Het in mei 2014 opgeleverde crematorium met uitvaartcentrum 'Hilvarenbeek' is gesitueerd op de tevens nieuw aangelegde begraafplaats in het Noord-Brabantse Diessen (gemeente Hilvarenbeek, ruim 15.000 inwoners). De unieke ligging tegen het bosgebied Landgoed Annanina's Rust heeft als inspiratie gediend voor het ontwerp. Het resultaat is een crematorium met uitvaartcentrum dat past binnen deze landelijke en bosrijke omgeving. Het gebouw is ontworpen als een (kleurrijke) vlinder die is neergestreken in het landschap. De vlinder staat in menig cultuur, levensbeschouwing en religie symbool voor 'transformatie', de kortstondigheid en tijdelijkheid van het leven en voor vreugde en vrolijkheid. Vier grote eigentijdse dakvlakken met verschillende hellingshoeken versterken dit 'zwevende karakter' van het gebouw, waarvan een aanzienlijk deel transparant van aard is.  

De hoofdroute leidt bezoekers vanaf de Beekseweg naar de nieuwe begraafplaats en het gebouw. Door met de paden en boomstructuren aan te sluiten op de authentieke, historische lanen en het creëren van een bossfeer op de begraafplaats wordt de hoofdroute ingepast in het omliggende landschap. Daarnaast is voor de paden, parkeerplekken en rijwegen een diversiteit aan verhardingsmaterialen aangebracht. Van asfaltpaden op de begraafplaats, gebakken klinkers op het parkeerterrein, verharding van natuursteen rondom het gebouw tot stolgrind op de paden nabij de graven.

Het transparante gebouw met dominante dakvlakken ligt nagenoeg centraal op  de begraafplaats. Heet gebouw manifesteert richting de omgeving als een bouwlaag, maar bestaat in werkelijkheid uit twee bouwlagen - waarvan er één zich beneden het maaiveld bevindt. Dankzij de symbolische vormentaal en eigentijdse materiaalkeuze vormt het gebouw een natuurlijke eenheid met zijn omgeving. Het ontwerp is gebaseerd op een viertal volumes, die aan elkaar gekoppeld zijn doormiddel van lichtstraten. Deze lichtstraten begeleiden de bezoekers als het ware naar de diverse ruimten. De mate van belangrijkheid van de afzonderlijke ruimten komt op een subtiele wijze tot uitdrukking; hoe belangrijker de ruimte, des te groter het volume en dakvlak.

Het kleurrijke gebouw voelt voor bezoekers vertrouwd, comfortabel en geborgen aan. Het draagt bij aan een bijzonder afscheid van een dierbare en het vasthouden van mooie, betekenisvolle herinneringen. Er is steeds maar één familie c.q. groep nabestaanden tegelijkertijd in het gebouw aanwezig en er zijn ruime gezinskamers waar de nabestaanden voor de uitvaart samenkomen.

Het crematorium beschikt over een aula met 140 zitplaatsen en biedt ruimte aan ruim 200 belangstellenden. Bezoekers kunnen in de koffiekamer gebruik maken van een uitgebreid en eigentijds horeca-aanbod. Speciaal geselecteerde kunstwerken die passen bij het gebouw geven ruimte voor reflectie, emotie en het delen van persoonlijke verhalen. Voor nabestaanden is het uitvaartcentrum 24 uur per dag toegankelijk. De twee familiekamers zorgen ervoor dat zij - net als bij een thuisopbaring – op elk moment van de dag bij hun overleden dierbare kunnen zijn. Het gebouw heeft een open karakter; er zijn geen ruimten voor bezoekers afgesloten. Alle ruimten zijn verder huiselijk en kleurrijk ingericht, hetgeen nabestaanden helpt bij de laatste verzorging en begeleiding van de crematie. 

Een informele route leidt bezoekers vanaf de hoofdroute naar de achterzijde van het gebouw, waar bezoekers het backhouse betreden. Het rouwbezoek vindt plaats in het souterrain in één van de twee intieme kamers die georiënteerd zijn als laagdrempelige woningen aan een plein. Het uitvaartcentrum, kantoor, urnenwinkel  en ovenruimte bevinden zich eveneens in het souterrain. Dit deel is bewust meer op de levenden en op de aarde gericht.